22 Kasım 2009 Pazar

Siyah gece


Erkek egemenliği bir Reşê Şevê, bir karabasan. Reşê Şevê evde sokakta, işte okulda erkek hep kadının gölgesi. Bazen teni yaran bir bıçak, bazen kalbi delen bir kurşun... Bazen tokat, bazen kapı... Öcüye ne gerek, erkek egemenliği sadece korkulu bir rüya değil hayatın ta kendisi.

Hayata seyirci kalmayın!...

Reşê Şevê; 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde izlenmeye değer oyunlardan biri. Reşê Şevê, sadece bir oyun değil, hayatın ta kendisi. DestAR-Theatre, bu yüzden tiyatroseverlere şöyle sesleniyor: “Hayatı tıpkı bir oyun izler gibi izleyip geçmeyin!... Hayata seyirci kalmayın!...”

“Mêrê Şevê”, “Reşikê Şevê” ya da Reşê Şevê; öcülere ve karabasanlara Mezapotamya'da verilen ad. Reşê Şevê'ler, dev karanlık gölgeler olarak yüzyıllardır başta çocuklar olmak üzere tüm insanların korkulu rüyaları. Onlara ilgili ne zaman bir hikaye dinleseniz içiniz ürperir, soluğunuz kesilir. Rüyalarınıza girse karabasan olur, kan ter içinde çığlık atarken uyanırsınız.

Kapitalist sistemde kadınların 'Reşê Şevê'leri, karabasanları erkeklerdir. Çünkü erkek egemenliği, evde, sokakta, işte, okulda bir öcü gibi daima kadınların ensesindedir. Bazen teni yaran bir bıçak, bazen kalbi delen bir kurşun... Bazen yanağında patlayan bir tokat, bazen üstüne kapanan bir kapı... Gölgenin ismi bazen ölüm ve tecavüzdür. Bazen patron ve koca dayağı, yoksulluk ve açlık.

Erkek egemen dünyada kadın

DestAR-Theatre'ın 'Reşê Şevê' oyunu, erkek egemen dünyada kadınların travmalarını anlatıyor. Aynı zamanda erkek egemenliği ile hesaplaşmalarını. Oyunda, erkek egemenliği çöplükte, erkeklik öcülerde sembolize ediliyor. Kadınlık ise dev gölgelere çocuksu düşleriyle karşı koyan çöp toplayıcısı genç kadında.

Nisan ayında prömiyeri yapılan oyun, Türkçe üstyazılı. DestAR-Theatre, 2008 Ekim ayında Mirza Metin ve Berfin Zenderlioğlu öncülüğünde kuruldu. Grup, “Qeşmerên Apoleti” (Apoletli Soytarılar) adlı kısa oyunla seyirci karşısına çıkmıştı. DestAR-Theatre'a 0536 769 36 26 telefon numarası ya da destar-t@hotmail.com eposta adresinden ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder