6 Mayıs 2009 Çarşamba

Insanlik tarihinden ögrenmek.Onlardan


"Tarih tek bir ders öğretiyor, insanların tarihlerden bir ders almadıklarını" söylüyor F.Hegel. Ve gerçek bir fenomenden söz eder.

Hiç kuşku yok ki, böyle bir olgu, ancak ve yalnızca dünyayı metafizik idealizmin kavramlarıyla yorumlayanlar için geçerlidir.

Ama sadece böyle yorumlamak da doğru bir yöntem değil. Buna bir "artı" daha eklemlemek gerekir. O da sudur:

Tarihten öğrenmeyi ilkel bir yöntemle ve kafamızı kaldırım taslarına vura vura dar ifadeyle anlatmak sözüm ona materyalistlerin durumudur.

Benim yada felsefeyle ilgilerlerin ana teması budur. Buradan istediğimiz sonuca özne yöntemiyle öğrenmek, tarihten öğrenmek, tarihi bilmek, kavramak ve her şeyden önemlisi, insanlık tarihinin bilgilerine ulaşmak olduğu acıktır, değil mi?

Kuşku yok ki sadece bilmekte, öğrenmekte yeterli değil.

Eğer söz konusu ettiğim, sınıfın tarihi ise ve insanlığın (özne) tarihiyse ki, odur bu tarihin islenmesi anımsatılması, dersler çıkartılması sorunumuz var vardır da diye düşünüyorum ben.

Çünkü insanlık tarihinin yaşatılması sorunu önümüzde duruyor, bütün miras ve geleneklerin yaşatılması önemlidir. Hasan Hocan’ın “tarih önemli ancak bütünsel olarak kapsayıcı olacak" sözü kadar...

Bu insanlık tarihi ve onun yarattığı değerlerinde sahiplenmesinin yanında, esas olarak, geçmişin birikimleri üzerinde gelişecektir, sonuçlar dersler çıkartarak.

Bunu insanlık tarihimizin bir olmazsa olmazı olarak görürken bütün vurgularımı esasini oluşturan tarihimizden öğrenmek olduğunu da söylemeliyim.

Burada ancak somut durumun somut tahlili olay ve kesitler, anlar bağlamında yorumlamak tartışmak kuskusuz ki, daha doğru bir diyalektik yöntemdir.

Tabi ki herkesin insanlık tarihini öğrenmesi ve öz tarihine sahip çıkması göreviyle de karsı karsıyadır tabi ki bütünden kopartmadan.


Tümüyle de değerlerimize ait olan ne varsa ve kullanacağımız kavramlara kadar insanlık tarihimize sahip çıkmak kadar doğal ve zorunlu bir şey olamaz.

Fakat sorunu kilit noktasını erbabından en fazla gençliğimizi kendi tarihlerini ögrenmeleri yada öğretmeleri yeni kuşaklara. Neden diye bir cümle sürüle bilir.

Yada ne bunları söylüyor da diye bilirsiniz.

Simdi bir realite olarak ayan beyan ortada insanlık tarihinden öğrenmek
yani insan insanin kurdudur değil mi?Iste yukarida ki devrimciler insanlik tarihimizdir.


berdan ildan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder