12 Eylül 2010 Pazar

Dar agacindan Notlar..Kitap


Dar Agacindan notlar...kitap

"bakma acilarimiz kadar yasli oldugumuza
düslerimiz kadar genctir ömrümüz
ve sanmaki bu ömrün üstü sende kalir
...unutmaki
zindan da ölmektir simdi yasamak demis sevgili yoldas Safak Tamer bu siirinde.
Fasizmin iskencehanelerinde boyun egmemek icin direnenlerin ölüme karsi direnislerini nasil emek emek örüldügünün resmidir Julius Fucik yoldas ve Dar agacindan notlar.Fasis dünya gericiligi otuzlu yillarin baslangicinda emperyalizmin en barbar bicimi olan fasizmi Sosyalizmin gelisimini engellemek icin tüm dünyada fasist iktidarlari is basina getirir.Hitler,Salazar,Franco,Mussoluni,Augusto Pinochet , Yorgo Papadopulos,Kenan Evren'ler
Biri kapıyı çalıyor. Ziyaretçiler sabırsızlanıyor. Kapıyı yumrukluyorlar. 'Açın kapıyı, polis!' Pencereden kaçmalı. Çabuk olun! Tabancam var; ben onları oyalarım. Ama çok geç. Pencerelerin altında Gestapo’nun adamları, tabancalarını odanın içine doğrultmuşlar bile. Sivil polisler kapıyı kırıyorlar... Beni görmüyorlar; çünkü kapının arkasındayım, onları rahatça arkadan vurabilirim. Ama ellerinde dokuz tabanca, iki kadına ve üç silahsız erkeğe doğrultulmuş. Ateş etsem, hepsini öldürecekler, kendimi vursam, silahlar patlayacak yine o insanları vuracaklar. Ateş etmezsem altı ay ya da bir yıl hapis yatacaklar ve devrim onları sağ olarak kurtaracak. Yalnız Mirek’le ben bu işten sağ çıkamayız... Ateş edersem (kendimi vurursam) kimseyi kurtaramam, yalnızca kendimi işkenceden kurtarırım, öte yandan beş yoldaşımı feda etmiş olurum öyle mi, değil mi? Öyle.”
Iste böyle basliyor Gestapo zindanlarinda direnis.Ve gönüllü bir gardiyan Juilius Fucik yoldasin notlarini disariya tasir ve kitabin yaratilmasinda rolu olur.Iste dar agacindan kitabinin yazari Cek Komünist Parti savascisi 8 Eylül günü fasizmin zindanlarinda idam edilir tipki bizdekiler gibi.
ne cok öldük biz
biz her yenilgide öldük
biz daha cok ölecegiz

Rosa Lüxsemburg
karanlik bir su kanalinin kiyisinda
kursunlanip düstügünde öldük biz,
kursunlani düstügünde öldük biz
Madrid Barikatlarinda karanlikta kar yagarken

daha cok ölmenden

.......umud ve düslerimizi yazarken
daglara siirler okurken öldük
is kazasinda......




berdan ildan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder