22 Nisan 2010 Perşembe

Rojbas LENIN yoldas


Marksizmi çağın gereklerine göre hem kuramsal hem politik hem de ekonomik alanda, temel ilkelere bağlı kalarak yeniden uyarlayan Lenin, 140 yaşında. Ekim Devrimi'nin mimarı Lenin, işçi sınıfı ve ezilen halkların mücadelesine yol göstermeye devam ediyor.

Bugün, Vladimir İlyiç Ulyanov, işçi sınıfı ve ezilen halkların bildiği ismiyle Lenin'in 140. doğum günü. Lenin, 22 Nisan 1870'te Rusya'nın Simbirsk kentinde dünyaya geldi. 21 Ocak 1924'te Moskova'da son bulan 54 yıllık yaşamı, emperyalist kapitalist dünyanın çözümlenmesi ve parçalanmasına adandı. O'nun önderliğindeki Ekim Devrimi, kapitalist dünya düzenine vurulmuş en büyük darbe oldu.

"Somut durumun somut analizi Marksizm'in esas özü, yaşayan ruhu"dur.(Lenin).

Proletaryanın dünya görüşünün oluşturulması nasıl ki, Marks ve Engels adlarıyla özdeşleştiriliyorsa, bu dünya görüşünün emperyalist çağda geliştirilmesi de Lenin adıyla özdeşleştirilmektedir. O'nun adı Ekim Devrimi zaferinin; dünyanın sosyal çehresini temelden değiştiren altüst oluşların; Marksist teorinin hemen her alanda geliştirilmesinin sembolüdür.

Marksizm'in bütün bileşenleri; politik ekonomi, felsefe ve bilimsel sosyalim, Lenin'in eserlerinde geliştirilmiştir, emperyalist çağ koşullarında zenginleştirilmiş ve somutlaştırılmıştır. Lenin, Marks ve Engels'ten devralınan mirası yeni koşullara uygulama çabası içinde, pratik içinde geliştirmiştir: Kapitalizmin en son ve en yüksek aşaması olarak emperyalizm üzerine; II. Enternasyonal'in reformist ve sosyal demokrat partilerinden niteliksel olarak farklı olan yeni tipte parti üzerine; sosyalist devrim öğretisi üzerine; tek ülkede devrim öğretisi üzerine; proletarya diktatörlüğü öğretisi üzerine; demokratik ve sosyalist devrimde işçi-köylü ittifakı üzerine; sosyalist demokrasi üzerine; tarım sorunu ve ulusal sorun üzerine; sosyalist toplumun inşası ve geliştirilmesi üzerine; proletarya enternasyonalizmi, III. Enternasyonal üzerine analiz ve öğretileri Lenin'in ideolojik ve teorik mirasının sadece bir kaç başlığıdır.

Devrimci teorinin revizyonist ve reformist çarpıtılmasına karşı, ulusal çapta oportünizmin temsilcisi olarak Menşevizme ve uluslararası alanda da II. Enternasyonal oportünizmine ve revizyonizmine karşı acımasız mücadele edenlerin başında Lenin gelir. Aynı şekilde maceracılığa, "sol radikalizm"e karşı da en şiddetli mücadele edenlerin başında yine Lenin gelir.

Lenin, ateşli bir enternasyonalistti. Emperyalizme ve gericiliğe karşı mücadelede; demokrasi ve sosyalizm için mücadelede halkların eşitliğini ve dostluğunu, işçi sınıfının enternasyonal dayanışmasını ve birliğini pratikte savunan ve teorileştiren Lenin'di.

Lenin'in Marksizm'e katkısından dolayı Stalin, Leninizm'i çağımızın Marksizm'i olarak tanımlamıştır.

İyi ki doğdun Vladimir İlyiç Ulyanov Lenin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder