
Gelê cîranan şabin,
Gelê apan, gelê xalan şabin,
Birayên delal hûn jî şabin,
Werin embe hevra şabin.
Cîwan gazî me dikin,
Rewşenbîr mesekinin ,zû werin,
Dayê megrî bese endî,
Werin embe hevra şabin
Mayınlar yüzünden yok olan hayatları ve aşkları temel alan 'İncir Çekirdeği' 6 Kasım’da gösterime girdi. Mardin’de çekilen film, sinema ve televizyon dünyasının önemli sanat yönetmenlerinden Selda Çiçek’in ilk filmi aynı zamanda. “Bulutları Beklerken”, “Ah İstanbul”, “Sır Çocukları” gibi önemli filmlerinin ödüllü sanat yönetmeni Selda Çiçek’in ilk filmi, kadın dünyasını anlatıyor. Batman’da yaşanan gerçek bir hikayeden etkilenerek senaryoyu kaleme alan Çiçek filmini, Kültür Bakanlığı tarafından verilen "ilk filmini çekecek yönetmenlere verilen yapım desteği”ni alamadan hayata geçirdi. Filmde yer alan oyuncular ve ekipte yer alan herkes alacaklarını gişe gelirlerinden giderilmesini kabul ederek filme dahil oldular.
Bir mayına basarak hayatını kaybeden sevgililerin hikayesiyle başlayan, başrollerini Özgü Namal ve Derya Durmaz'ın oynadığı filmin konusu şöyle: “Günümüzden yedi yıl önce, ailenin tek oğlu Celil, askerden gelecektir. Evde telaşlı bir bekleyiş vardır. Celil'in ablası Delal'in Nazif'le evlenmiş ve ondan bir kız bebek doğurmuştur. Aile Celil'i heyecanlar karşılar. Hemen ertesinde gittikleri piknikte, Delal ağabeyinin komşu kızından etkilendiği fark eder. Henüz çok genç olan Heda'yı da peşlerine takarak alan dışına gönderir. Amacı konuşup anlaşmalarını sağlamaktır. Ancak, Celil ve genç kız dolaşırken bastıkları mayınla hayatlarını kaybederler. Aradan geçen zaman zarfında Delal vicdan azabına dayanamayacak ve intihar edecektir. Yedi yıl sonra, Heda, ablasının kocası ile evlendirilmiş ve onların kızına analık etmektedir. Ayrıca hamiledir de. Aile arasında bebeğin oğlan olacağı inancı hakimdir. Ancak, Nazif karısı ile ilgilenmemekte ve gecelerini sevgilisi Defne ile geçirmektedir. Tüm bunlar olurken Heda' nın annesi Cemile'nin kimselerin göremediği bunalımı büyümektedir.”
Film, insan yaşamının değersizliğini incir çekirdeği benzetmesiyle sorguluyor. Kanayan bir yara olan mayınları konu almasının dışında; kadınları anlatan bir hikaye ile, gittikçe 'erkek'leşen film sektöründe, bir kadının kaleminden ve kamerasından aktarılması bakımından da önem taşıyor.
Bu kategorideki diğer haberler
Kadın gözü ve kaleminden baris icin Aziz Nesin ne ariyorsa analarda onu ariyor incir cekirdeginde.Hani yargilanmisti ya baris davasindan.
Kendisi çatlamadan
Toprağı çatlatamaz tohum
Asmışım sinirini mutsuzluğun
Ayrımsayamıyorum bile öyle mutsuzum
Acısını artık duyamıyorum
Ki kendim öyle bir acı olmuşum
Nasıl görmezse göz kendini
Kendimi arıyor bulamıyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder