5 Mayıs 2009 Salı

Ezilenlerin direnisci tiyatrocusu .Augosto Boal


Bu yıl yayınlanan Dünya Tiyatrolar Günü bildirisine imza atan Brezilyalı tiyatrocu, yönetmen, oyun yazarı ve ‘Ezilenlerin tiyatrosu’ kuramının yaratıcısı Augusto Boal, 2 Mayıs'ta Rio de Janerio'da hayata veda etti. Uzun zamandır kan kanseri lösemiyle mücadele eden sanatçı 78 yaşındaydı.

Augusto Boal, Marksist bakış açısına sahip olan Brezilyalı tiyatrocu. Tiyatroya 1960'lı yıllarda Brezilya'da Arena Tiyatrosu'nda başlayan Boal, 1971 yılında Brezilya'daki askeri diktatörlük döneminde tutuklanarak işkence gördükten sonra yaşamını Arjantin'de sürgün olarak geçirir. Arjantin'deki diktatörlüğün hemen ardından Portekiz'e kaçan ve iki yıllık bir yaşamdan sonra Fransa'ya yerleşme olanağı bulan Boal, çalışmalarını ve araştırmalarını bu ülkede sürdürür.

1978 yılında Brezilya'daki genel affın ilan edilmesiyle Boal, '80'de ülkesine dönme olanağı bulur. Boal, '70'lerde geliştirdiği 'Ezilenlerin Tiyatrosu' ile tiyatronun, hayatı değiştirmenin bir aracı, seyircilerin ise pasif bir konumda oyuncuları izlemekle yetinmeyen aktif katılımcılar haline getirilmesini amaçladı. Boal'in çalışmaları Güney Amerika sınırlarını aştı ve dünyanın birçok ülkesinde politika ve tiyatro üzerine kafa yoran sayısız kişinin esin kaynağı oldu.

Başlıca eserleri şunlardır: Ezilenlerin Tiyatrosu, Oyuncu ve Oyuncu Olmayanlar İçin Oyunlar, Tiyatro ve Terapi Metodu.

Tiyatro politikadır, politika da tiyatro

Augusto Boal, 'Ezilenlerin Tiyatrosu'nu oluşturma gerekçesini; “Benim için her zaman olası olan ve şimdi de gerçekleşen bir şey bu: tiyatro politikadır; politika da tiyatro. İşte benim önermem bu bileşimde yatıyor. Bu bileşim tiyatroyu da, politikayı da daha verimli kılacak. Ben izleyicinin kendini oyun kişisi yerine koyduğu, olası çözümleri keşfedip sahne üzerinde tartışabileceği bir demokratik tiyatro öneriyorum. Ve işte bu noktada ortaya çıkan politik bir izleyici oyuncuya dönüşür ve oynar. Oy kullanan kişi kanun yapan kişiye dönüşür. Sokak tiyatrosu Meclis olur ve Meclis artık sokaktadır” diye açıklar.

'Ezilenlerin Tiyatrosu'nun amacı özetle, insanın olduğu her yerde var olan Ezme ve Ezilme ikileminin farkındalığını sağlayarak, insanın ezilmekten kurtarılmasına yönelik teyatral eylemleri gerçekleştirmektir. Boal'in, 'Ezilenlerin Tiyatrosu', konuşmaktan çok oynamakla, yanıtlamaktan çok soru sormakla, onaylamaktan çok analiz etmekle ilgilenir.Ezilenlerin tiyatrosunun devamcilari da ülkemizde faliyetlerine devam ediyor.1 Mayis meydaninda Yeni Kapi ezilenlerin tiyatrosunu sahnelerken polisler tarafindan tartaklanarak dagitildi.Iste ezilenlerin tiyatroso bir baska adi da Beksav'da ezilenlerin tiyatrosunu marksist gözlemleriyle,görsellikleriyle,oyunlariyla

Augosto Boal'i yasatiyorlar.


berdan ildan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder