4 Eylül 2011 Pazar

Metristen Munzura Bir Firarın öyküsü...kitap gözaltında kaybedildi


1958 yılında Dersim Ovacık'ta doğan Halil Gündoğan, İlk ve orta öğrenimini Erzincan ve Dersim'de tamamladı. 1976 yılında İstanbul'a giden Gündoğan, çeşitli iş kollarında işçi olarak çalıştı. Lise yıllarında başladığı devrimci mücadeleyi örgütlü olarak olarak sürdürdü. Birkaç kez göz altına alındı ancak kısa tutukluluktan sonra serbest bırakıldı.

12 Eylül askeri darbesinden sonra 1981 yılında yeniden gözaltına alındı ve dört aylık işkenceli sorgulardan sonra tutuklandı. TKP(ML) – TİKKO davasından idam cezası istemiyle yargıladı.

1988 yılında 28 siyasi tutukluyla birlikte Metris askeri hapishanesinden tünel kazarak firar etti. Kısa bir süre Avrupa'nın değişik ülkelerin kalan Gündoğan, Türkiye'ye dönerek siyasal mücadele yaşamına 'kırsal alan'da devam etti.

1995 yılında Erzincan'da tekrar gözaltına alınarak tutuklandı ve Erzurum hapishanesine konuldu. TKP(ML)- TİKKO davasından ikinci kez idam cezası istemiyle DGM tarafından yargılanarak ağır müebbet cezasıyla cezalandırıldı.

Kaldığı cezaevinde, "Metris'ten Munzur'a Bir Firar Öyküsü" ve "Mao Zedung Değerlendirmeleri" isimli kitapları yazdı. Bir çocuk babası olan verilen iki ayrı müebbet hapis cezası verilen Halil Gündoğan'ın 2018 yılında tahliye edilmesi bekleniyor.

Gündoğan, 2010 yılı itibarıyla Ankara Sincan 1 Nolu F- Tipi Hapishanesi'nde tutulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder