18 Temmuz 2011 Pazartesi

18 Temmuz Müfrezesi


Faşizme karşı oluşturulan 1936 Barcelona barikatı, çok geçmeden bomba ve kurşunlara hedef oldu

75 yıl önce bugün (18 Temmuz 1936), spor tarihi alışılagelmişin dışında bir olimpiyata sahne olmuştu. Üstelik bu olimpiyat, 1936 Berlin Olimpiyatları öncesinde, ona alternatif olarak organize edilmişti. Nazi Almanyası Berlin Olimpiyatları'ndan kendisini “uygar dünya”nın bir parçası olarak kabul ettirmek, aynı zamanda da Cermen ırkın üstünlüğünü kanıtlamak için yararlanmayı amaçlıyordu. Nazilerin Alman Yahudilerini sokmamakla ırkçı yüzlerini baştan açık ettikleri Berlin Olimpiyatları'nı dünya antifaşistleri boykot etme kararı aldılar.

Alternatif olimpiyatları, bu enternasyonal antifaşist eyleme katılan eski bir basketbolcu Georges Rival, Le Monde Gazetesi'ne şöyle tanımlıyor: “Barcelona Olimpiyat oyunlarına katılım, gerek sportif gerekse de politik bir değer yaratıyordu. Biz buraya bir düşünce, bir neden ve madalya için katıldık”.

Faşizme karşı oluşturulan bu spor barikatı, bomba ve kurşunlara hedef oldu. Oyunların başlamasından birkaç saat önce, 18 Temmuz gecesi, İspanyol Ordusu, faşist General Franco'nun çağrısı üzerine Halk Cephesi iktidarına karşı ayaklandı.

İspanya'da İç Savaş başladı. Bunun üzerine oyunlara katılan 3 bin 500 atletten 300'ü gönüllü olarak Cumhuriyet Ordusu'na katıldı. İçlerinden biri Lauren Guyot, tavırlarını şöyle açıklıyordu:“ Onlar için iç savaşın patlak vermesi bilinçli bir karar almalarını çağrıştırdı. Bu bilinçli katılanlar, İspanya İç Savaşı'nın II. Dünya Savaşı'nın arifesi olduğunu görüyorlardı”.

1936 Barcelona Olimpiyatı, gerek sporun gerçek ruhuna, kardeşlik, dostça yarışma ve dayanışmaya uygun düşen içeriği gerekse de bunu faşizme karşı enternasyonal bir protestonun aracı kılmasıyla halkların tarihinde silinmeyecek bir iz bıraktı.

Öte yandan Berlin Olimpiyatları'nda ise “üstün ırk” atletlerinin en iddialı oldukları 100m, 200m, uzun atlama dallarında birinciliği siyah atlet Jesse Owens'ın kazanması, ırkçı safsatalara olduğu kadar Hitler'in de yüzüne inen bir şamardı!


yeralti team

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder