15 Mart 2010 Pazartesi

Elsa'nin gözleri öldü


Komünist kimliğiyle tanınan ünlü sanatçı Jean Ferrat hayatını kaybetti. 79 yaşında hayata gözlerini yuman sanatçının gerçek ismi Jean Tenenbaum idi.

200'den fazla şarkının söz yazarı ve bestecisi olan Ferrat, şarkılarında ya siyasi görüşlerini veya uzun yıllar yaşadığı Ardeche bölgesine karşı duyduğu sevgiyi dile getirmişti. Ya da şarkılarını Fransız şair ve yazar Louis Aragon'a atfetmişti.

Ferrat’ın yaşam öyküsü oldukça çarpıcı. II. Dünya Savaşı sırasında, Rus babasıyla birlikte Naziler tarafından Auschwitz kampına götürüldü. Babası burada yaşamını yitirirken, kendisi komünist direnişçiler tarafından kurtarıldı. Kurtarılmasını hiçbir zaman unutmadı ve uzun yıllar Fransız Komünist Partisi’nin sempatizanı oldu.

1956'da Louis Aragon'un ünlü şiiri Elsa'nın Gözleri için yaptığı beste, popüler şarkıcı André Claveau tarafından okununca Fransa'da tanındı. 1958 yılında yayımlanan tek 45'lik teklisinden sonra 1960 yılında ikinci plağı çıktı.

1961'de Christine Sevr adlı bir şarkıcıyla evlendi. Bu süreçte şarkıcı Zizi Jeanmaire için şarkı sözü yazdı. Fransız "Société des auteurs, compositeurs et éditeurs de musique (SACEM)" derneğinin ödülünü 1963 yılında aldı.

berdan ildan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder