15 Mayıs 2009 Cuma

ICAD;Uluslararasi gözaltinda kayiplar günü:


Gözaltında kaybetme politikası kimi ülkelerde azalmış olsa da, günümüzde dünyanın bir çok ülkesinde devam etmektedir. Gözaltında kaybetme, emperyalist, gerici ve faşist devletlerin halklara ve onun örgütlü güçlerine Resim Ekleuyguladıkları özel bir baskı yöntemidir. Gelişen toplumsal muhalefeti bastırmak için, her türlü yöntemi kullanan bu devletler, kendilerine muhalifleri kaçırıp öldürürler. Yakınlarına ve kamuoyuna ise hiç bilgi vermezler. Böylece kişinin yaşayıp yaşamadığı belirsizlik içinde bırakılarak, toplum korkutulmaya, sindirilmeye ve susturulmaya çalışılmaktadı

Dünyada 1920’lerde kayıtlara geçen gözaltında kaybetme yöntemi, Hitler faşizmi döneminde “gece ve sis” operasyonlarıyla sürmüş, 1970’li yıllardan itibaren ise, Latin Amerika’da ABD desteğiyle yapılan faşist askeri darbeler tarafından kitlesel olarak uygulanmıştır. Latin Amerika ülkelerinin yanı sıra, Türkiye, Kürdistan, Filipinler, Batı Sahra, Sri Lanka, Nepal, Irak ve Kolombiya gibi ülkeler de gözaltında kayıpların yoğun olarak yaşandığı veya bazılarında hala yaşanmakta olduğu ülkelerdir.

Gözaltında kayıplara karşı örgütlü mücadelenin gelişimi de 70’li yıllarda Latin Amerika’da başlamıştır. Gözaltında kayıpların bulunması ve katillerden hesap sorulması doğrultusunda yürütülen mücadele, Arjantin’de Plaza de Mayo Anneleri ve Türkiye’de Cumartesi Anneleri gibi mücadele mevzileri yaratmıştır. 17-19 Mayıs 1996’da İstanbul’da gerçekleştirilen 1. Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultayı, “Kayıplara Karşı Uluslararası Komite” ICAD’ın kurulmasına karar vererek, uluslararası alanda mücadeleye yeni bir mevzi katmıştır. Kurultay, 17-31 Mayıs’ı “Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası” ilan etmiştir. ICAD, Kayıplar Haftası’nda dünyanın her yerinde gözaltında kayıplara karşı mücadelenin yükseltilmesi ve kayıpların sorumlularından hesap sorulması talebini haykırmakta, bu doğrultuda faaliyetini yoğunlaştırmaktadır.

Bugün gözaltında kayıpların yoğun olarak yaşandığı ülkelerden biri de Sri Lanka’dır. Binlerce gözaltında kayıbın olduğu Sri Lanka’da sadece 2008 yılında çoğunluğu Tamiller olmak üzere 300’ün üzerinde muhalif gözaltında kaybedilmiştir. Sri Lanka devleti, bağımsızlık mücadelesi yürüten Tamil halkına karşı her türlü vahşice yönteme başvurarak 70 bini aşkın Tamilliyi katletmiş ve binlercesini gözaltında kaybetmiştir. Bununla yetinmeyen Sri Lanka devleti, uluslararası anlaşmalarca yasak olan misket ve fosfor bombaları da kullanarak Tamil halkına yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatmış ve soykırıma girişmiştir. ICAD, savaş ve insanlık suçu işleyen Sri Lanka devletinin Tamil halkına, İsrail’in Filistin halkına, Türk devletinin Kürt halkına yönelik katliam ve saldırılarına son vermeye, insan hakları savunucularını Sri Lanka, İsrail ve Türk devletinin katliamlarını protesto etmeye çağırmaktadır.

Gözaltında kaybedenler, işledikleri suçun ortaya çıkmaması için azami gayret göstermektedirler. Ancak tarih bir gün gerçekleri ortaya çıkarmaktadır. Arjantin ve Şili’de olduğu gibi, kayıpların akıbeti er geç açığa çıkarılacak, sorumluları tespit edilerek hesap sorulacaktır. 2008 yılında Arjantin’de La Plata’da Arana Hapishanesinde yapılan kazılarda işkenceyle öldürülerek gizlice gömülen 10 bin kişinin kemikleri bulunmuştur. Yine Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da, yapılan araştırmalar ve bazı itirafçıların verdiği bilgiler doğrultusunda yapılan kazılarda çok sayıda insan kemiği bulunmuş ve kimi kayıplar tespit edilmiştir. Türk ordusuna uzun yıllar tercümanlık yapmış olan Yıldırım Beğler adlı birinin yaptığı “kaçırılan kişilerin orduya ait kalorifer kazanlarında yakıldıkları” itirafı, Türk faşizmi ile Yahudileri toplama kamplarında yakan Alman faşizmi arasındaki ortak yanları göstermektedir.

Gözaltında kaybetme, en büyük insanlık suçudur. Bu suçu işleyenlerden er geç hesap sorulacaktır.gözaltında kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması ve sorumlulardan hesap soruşması için, gözaltında kayıplara karşı mücadeleyi büyütmeye çağırmaktadır.Hasan Ocak Gazi mahallesin emekci halki barikat basina cagiran Hasan Ocak'i 21 Mart'ta göz altinda kaybeder.Ailesi ve yoldaslarin amansiz mücadelesi sonuc 57 gün sonra Beykoz da domuz bagiyla katledilmis olarak bulunur,devlet Hasan Ocak'i iskence katledip kaymistir 17-30 Mayis Türkiye ve Kürdistan'da Uluslararasi kayiplar günü ilan edilir.


berdan ildan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder