9 Mayıs 2009 Cumartesi

Dünyanin Fasizmden Kurtulusunun 64.Yili



İnsanlık tarihinin tanık olduğu en kanlı ve en tahrip edici savaş oldu ikinci emperyalist dünya savaşı. Modern barbarlık sistemi olan kapitalist emperyalizmin yolaçtığı akılalmaz bir kıyım savaşıydı bu. 60 ülkeyi içine alan bu savaşta 50 milyon insan yaşamını yitirdi, 55 milyon insan sakat kaldı.

Bunalım içinde debelenen kapitalizmin özbeöz çocuğu olarak yükseldi Hitler... Sosyalizmi kurma yolunda önemli mesafeler alan Sovyetler Birliği’ne karşı kapitalist dünyanın saldırı üssü olarak kullanıldı Alman faşizmi... Bunalımın yolaçacağı bir devrimci dalga korkusuyla da hareket eden emperyalist Batı, Sovyetler Birliği’nin tüm çabalarına rağmen, Hitlerin Avrupa’daki ilerleyişini durdurmak için kaydedeğer hiçbir şey yapmadı. Hitler Almanya’sı önce Avusturya’yı ilhak etti. Batılı emperyalist devletlerin teslimiyetçi Münih komplosundan güç alarak ardından Çekoslavakya’yı işgal etti. Nihayet Polonya’ya saldırısıyla savaş resmen başlamış oldu. Alman orduları 8 ay gibi kısa bir süre içinde Batı Avrupa’nın önemli bir bölümünü ele geçirdiler. Böylece Batı’yı sağlam bir cephe gerisi haline getiren Hitler, bu işgal sayesinde daha da güçlendirdiği savaş makinasını Sovyetler Birliği üzerine sürdü.

Bütün güçlerini seferber eden, son derece donanımlı ve deneyimli bir orduya sahip bulanan Alman faşizmi, birkaç ay içinde Sovyet topraklarının önemli bir bölümünü ele geçirdi. Alman tümenleri Leningrad, Moskova ve Stalingrad’a dayandı.Ve Neruda Fasizme Ispanya'da taniklik eder.

Taniklik ederim oradaydim/Tanikligimda aci cektim/Animsayan kimse kalmazsa/Ben varim animsayan/Yeryüzünde görecek yüz kalmasada/ben görmeye devam edecegim/Ve o kan ki orada yazilmis kalacak/Unutmak yok bayanlar baylar/Ve benim savasci agzimdan,baska agizlar türküler cagirmaya devam edecektir.Neruda.Nazilerin toplama kamplari 8 Mayis 1945'te kesin yenilgisiyle Hitler fasizmi Stefan Zweig,Thomas Mann,Walter Benjamin,Anna Seghers,Bertol Brecht,Eineshtein gibi yazarlarin kitaplari yakar.Toplama kamplarinda 10 milyon insan iskence,kursuna dizme ve gaz odalarin da diri diri katledilirler.Tüm Nazi toplama kamplarinin girisinde Arbeit Mach Frei yaziyordu.Dünya halklarının kaderini belirleyen anti-faşist zaferin tüm onuru komünistlerindir. Yalnızca Sovyetler Birliği’nde değil, Avrupa’da da son derece elverişsiz koşullarda ve büyük olanaksızlıklar içinde en önde mücadeleye atılanlar ve en ağır yükü omuzlayanlar onlar olmuşlardır. Direniş boyunca yalnızca Fransa’da 75 bin komünist kurşuna dizilmiştir. İtalya’da katledilen komünist sayısı ise 40 bindir.Anti-faşist zaferin gerçek sahibi sosyalist Sovyet ülkesi ve dünya halklarıdır. Bu savaş gerçekte iki sistem arasında yaşanmış ve zafer sosyalizmin ilk ülkesinin kahramanca direnişi sayesinde kazanılmıştır.Hitler Fasizminin dünyayi kana buladigi ve komünist savascilarinin direngenligi güncel ve ögreticidir hala tipki Bertol Brecht'in dizeleri gibi.Hic bir mezar tasi istemem/Ama siz mutlaka olsun derseniz/Dilerim sunlar yazilsin üstüne/O öneride bulundu/Biz de onlari kabul ettik/Böylesi bir yazitta/Hepimizi onurlandirmis olacagiz.Ve Fasizme karsi direnmeyenlere söyle der büyük usta.Zayiflar savasamaz/Biraz güclükle belki bir saat savasirlar/Biraz daha güclüler bir cok yil savasirlar/Ama en güclü olanlar yasami boyunca savasirlar/Iste bunlara deger bicilmez;Derken 8 Mayis 1945'te fasizmi yenilgiye ugratan marksist leninist dünya komünistlerinden bahs eder.64 yilinda küresel ekonomik krizin derinlestigi,dünyada fasizmin hizla gelistigi su günler de devrim ve sosyalizm hala güncel bir kavga günüdür.



berdan ildan


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder