1 Nisan 2009 Çarşamba

Sacco ile Vanzetti


Sacco ve Vanzetti'nin bir komployla katledilişlerinin üzerinden tam 82 yıl geçti.

Sacco ve Vanzetti
Sacco ve Vanzetti. Ölmeyen iki ölümsüzümüz. 20. yüzyılın başında ABD'de yaşayan biri işportacı diğeri ayakkabıcı olan iki İtalyan göçmen işçiydi onlar.Obamanin ülkeye geldigi bu günlerde Sacco ve Vanzetti olunmali

Nicola Sacco ve Bartolomeo Vanzetti. İşçiydiler, göçmendiler ve dahası yoksulluğa ve sömürüye karşı yükselen işçi grev ve gösterilerinin militan eylemcileriydiler. Ve katledildiler. Sırf bu yüzden. Vanzetti hapishaneden Sacco'nun oğlu Dante'ye ve aslında tüm dünyaya yazdığı mektupta hiç akıldan çıkarılmaması ve her zaman hatırlanması gereken tek gerçeği tarihe not düşecektir:
Biz suçlu değiliz, bizi bir yığın uydurma ve yalanla mahkum ettiler; yeniden yargılanmamıza karşı çıktılar ve eğer yedi yıl, dört ay, onbir gün süren tarifsiz acılardan sonra bizi idam ediyorlarsa, bunun sebebi sana demin söylediklerimdir, çünkü biz yoksullardan yanaydık, insanların insanlar tarafından ezilmesine ve sömürülmesine karşıydık.
Savaş sonrası işçi ve emekçilerin yıkıntıları üzerinden serpilmek isteyen Amerika'lı burjuvalar dönemin yükselen işçi hareketini durdurmak ve Sovyetler Birliği'nden yayılan devrim yangınını söndürmek için başlattıkları antikomünist harekatta en bildik ve en vazgeçilmez kirli silahlarına sarıldılar. Yabancı düşmanlığı ve antikomünizm propagandasıyla birlikte kışkırtılan vatanseverlik duygularıyla harekete geçirilen ırkçı-faşist gösterilerin insanlık, özgürlük adına ne varsa üstünü kanla, yalanla, komplolarla, provakasyonlarla örtmeye, sesini boğmaya çalıştığı azgın, vahşi terör aygıtı tüm kurumlarıyla harekete geçirildi.

1918 ve 1919'da milyonlarca işçinin katıldığı grevlerle sarsılan Amerika'da tarih 1920'yi gösterdiğinde 70 ayrı kentte aynı anda gerçekleştirilen baskınlarda 6 bini aşkın kişi tutuklandı. Parti binaları basıldı, yöneticileri tutuklandı. Tutuklananlar, kentlerin büyük caddelerinden kelepçeli olarak toplu halde geçirildiler. Tüm ülke bir korku ve dehşet ortamına sokuldu. Sokaklar da soygunlar ve cinayetler kol geziyordu. Yüzleri maskeli, ırkçı Ku Klux Klanlar’ın üye sayısı 5 milyonu bulmuştu.

Ve işte böyle bir ortamda burjuvazi için tehdit oluşturabilecek tüm suçları -işçi, göçmen, politik eylemci- işleyen Sacco ve Vanzetti işlemedikleri bir cinayet ve gasp suçlamasıyla mahkum edilerek 7 yıl sürecek göstermelik bir yargılama sonrası idam edildiler. Kolay olmadı. Göz göre göre işlenen cinayet karşısında tüm dünyada yüzbinlerce insanın katıldığı dev gösteriler, protesto eylemleri yapıldı. O günlerden bugüne, bize John Baez'in sesinden yankılanan bir ağıt ulaştı.

Sacco ve Vanzetti'nin düzmece bir komployla katledilişlerinin üzerinden tam 81 yıl geçti. Kalbi emeğin özgürleşmesi özlemiyle atan hiç kimse onları unutmadı. İşçi sınıfının sömürücülere karşı verdiği özgürlük mücadelesinde ölümsüzleştiler. Zamanın ileriye doğru işleyen saatinde birbiri peşi sıra gelen her yeni işçi kuşağının kazanması gereken bir savaşın tarihsel simgeleri oldular.

Burjuvazi
katletti içimizden ikisini
bu iki ölü ölmeyen ölümsüzdür!
burjuvazi,
kavgaya davet etti bizi
davetleri kabulümüzdür!
biz nasıl bilirsek hep bir ağızdan gülmesini,
biliriz öylece yaşamasını ölmesini
hepimiz - birimiz için,
birimiz - hepimiz için.


Onlara dair cok seyler söylendi,flimler,tiyatrolar cekildi,ama son sözü yine hep direnler söyledi ve söyleyecekler

berdan ildan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder