22 Ocak 2009 Perşembe

Ergenekon is ve sendikalar


Türk Metal Sendikası'yla ilgili skandallar bitmek bilmiyor. Bunun son örneği, sendikanın İzmir Şubesi'nde yaşandı. Şube çalışanı Canan Dağdelen, sendikada iki yıl boyunca sigortasız çalıştırılması nedeniyle dava açtı.

Kıbrıs'ta Denktaş döneminde sendika başkanı Mustafa Özbek adına satın alınan bir çok gayrı menkulle ilgili belgeler ortaya çıkmaya başladı. Öte yandan tasfiye edilen Manisa Şube Başkanının da ifadesi alındı.

Sendikada sigortasız çalıştırıyorlar

Ergenekon'a para akıtan, kurduğu ART Televizyonu'nda darbeci paşaları sahiplenmesiyle Ergenekon-İş adını alan faşist Türk Metal-İş'te skandal üstüne skandal yaşanıyor. Sendika çalışanı Canan Dağdelen, 2 yıl boyunca sigortasız çalıştırıldı. Üstüne işten atılan Dağdelen, sendika hakkında dava açtı.

Dağdelen, sendikanın İzmir şubesinde, 29 Eylül 2002'de çalışmaya başlamasına rağmen 1 Ağustos 2004'e kadar kendisine sigorta yapılmadığını ifade etti. Dağdelen, sigortasız çalıştırıldığını, geçtiğimiz ağustos ayında işten çıkarılınca öğrenmiş. Dava önümüzdeki günlerde, İzmir iş Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak. Dağdelen'in avukatları, müvekkilinin 29 Eylül 2002'den itibaren sendikanın İzmir şubesinde hizmetli olarak tam zamanlı çalışmaya başladığını, ancak bunun SSK'ya bildirilmediğini aktardı. Avukatlar, Dağdelen'e, 1 Ağustos 2004'te işe giriş bildirgesi verildiğini belirtti. Dağdelen, 21 Ağustos 2008'de de işten çıkarıldı. İşyeri kayıtları, bilirkişi incelemesi ve tanık talep eden avukatlar, müvekkillerinin hiç bildirilmeyen hizmet günleri için sigorta girişi yapılmasını istiyor. Daha önce de Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek'in müteahhit oğlu Haydar Özbek, işten attığı bir işçisine, 6 bin YTL tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

Aile şirketi gibi

Türk Metal'e yönelik suçlamalar bunlarla da bitmiyor. Sendikanın genel sekreteri ile 6 şube başkanının, Sendikalar Yasası'na aykırı şekilde yöneticilik yaptığı belirtiliyor. Türk Metal'in genel sekreterliğini yapan ve Özbek'in halasının oğlu olan Muharrem Aslıyüce'nin metal işkolunda bir tek gün bile çalışmışlığı yok. Aynı şekilde Özbek'in kuzeni Murat Koçak, sendikada güvenlik görevlisiyken bir anda Çerkezköy şube başkanı yapılmış. Özbek'in teyze oğlu Şeref Özcan, ART Televizyonu'nda muhasebe işlerine bakarken Gebze şube başkanı oldu. Mustafa Özbek'in şoförünün oğlu Murat Salar da İstanbul şube başkanlığına getirildi. Dilovası Şube Başkanı Uysal Altındağ, Çanakkale Biga Şube Başkanı Aydın Çetin ve Kayseri Şube Başkanı Vedat Şahin'in de metal iş kolunda herhangi bir çalışması yokken sendikaya yönetici yapıldığı ortaya çıktı. Sendikalar Kanunu'na göre yasalara aykırı şekilde yönetici yapılan kişilerin 5 gün içinde görevden alınmaması halinde sendika faaliyetinin 6 aydan 1 yıla kadar durdurulması ve yöneticilerin görevden alınması gerekiyor.

Tasfiye edilen başkan konuştu

Genel Başkan Mustafa Özbek'i, Ergenekon korntrgerilla örgütlenmesine para aktarmakla suçlayan ve ardından tasfiye edilen Türk Metal Manisa Şube Başkanı Mehmet Ali Özaltın, Ergenekon savcısına ifade verdi. 5 saat ifade veren Özaltın, Türk Metal'den, Ergenekon'a akan paralarla ilgili bilgi verdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Türk Metal'in 5 yıllık muhasebe defterlerini incelemeye aldı. Çalışma Bakanlığı da sendikanın bilanço ve kayıtlarını istedi.

“Yavru Vatan”da villa ve zeytinlik

Serveti ile bir çok sermayedarı bile kıskandıran Genel Başkan Mustafa Özbek'in bir yolsuzluğu da Kıbrıs'ta ortaya çıktı. Özbek'in, Cumhurbaşkanlığını bıraktıktan sonra şimdilerde ART Televizyonunda program yapan Rauf Denktaş'tan, bir çok gayrı menkul satın aldığı belirtildi. Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ali Gulle, Özbek'in Kıbrıs'taki mal varlığını Meclis gündemine taşımaya hazırlanıyor.

Gulle, yaptığı açıklamada, “Bütün belgelerine ulaştım. Kıbrıs İhtiyat Sandığı'na ait taşınmazlar eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş döneminde çok ucuz bedellerle Özbek ailesi ile Türk Metal Sendikası'na geçmiş” dedi. Özbek ailesinin Kıbrıs'ta 40'tan fazla tapu kaydı var. Girne'nin lüks bir semtinde 200 bin sterlinlik ev, Özbek'e 13 bin sterline satıldı. Kıbrıs'ın en pahalı yeri Ozanköy'de 4 milyon dolarlık villayı 677 bin dolara alan Özbek, 70 milyon dolarlık zeytinlik için ise 2 milyon dolar ödedi.

Ergenekon-İş Genel Başkanı Mustafa Özbek, Kıbras'ta servetine ilişkin geçtiğimiz günlerde şöyle konuşmuştu: “KKTC’de sendikamızın otelini ekrana getirip bu senin üstüne kayıtlı diyorlar. Bu sendikanın 250 tapusu var. Kıbrıs’ta 70 milyon dolarlık zeytinliğim olduğunu yazıyorlar. Eğer 70 milyon dolarsa o parayı onlara bağışlayacağım.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder