28 Şubat 2010 Pazar

Ne zaman gözyasi düsünsem !!!


Ne zaman gözyasi düsünsem !!!

Ne zaman cocuk düsünsem
cocuklugum gelir
karpuz halinde calisan
kamyonlarin arkasindan karpuz atan.

Ne zaman tren görsem
kacak bindigim günler
Menekse sahili
Aylaf plaji gelir

Ne zaman resim görsem
derim ki hep bir yanim kayip kalacak
Altinsehir kimsesizler mezarliginda.

Ne zaman Plaza de Mayo görsem
Aklima hemen Hasan Ocak gelir
Onun ölürken bile gülüsü


Ne zaman bir ana görsem
Fatma Morsümbül gelir
Kibris mahallesinde gözyaslari ile esikte bekler..

Kapici calindi yerinden dogrulan ana yavas adimlarla kapiya yöneldi.Kar maskeli les kargalari tarumar ettiler,kitaplari ve onu gözaltina aldilar,birazdan birakiriz dendi.Bir daha gelmediler...

Eylül her kesime kan kusturuyordu ana cok tedirgindi,ölüm ev ev,sokak sokak,sehirleri yasanmaz hale getirmisti,ana oglunu ikna etti,teslim etti gözyaslari icinde ,dediler ki birazdan saliverilecek ve bir daha göremedi.

Sabah rendevusu vardi,gelemezsem hemen harekete gecersiniz dedi,saatler ilerdikce sol yanim atmaya basladi,oracikta eyleme basladilar orasi CUMARTESI MEYDANI ve bir direnis böyle baslatildiginda aylardan Mayis 95'ti..



berdan ildan

27 Şubat 2010 Cumartesi

Yüregi Güvercin Cocuk


Yüregi Güvercin Cocuk



Aksam erken iner mahpusaneye
Ejderha olsan kar etmez
Ne kavgada ustaligin
Ne de catal yürek ciwan olusun
Kar etmez inceden icine dolan
Alip götüren hasrete....



Aramizda kilometrelerce duvar var.Binlerce asir gibi simdi o uzaklik güvercinim.Babasi yaninda gözaltina alindigindan beri hep böyle düslerdi babasini.Neden böyle kilometrelere dair düsler kurarsin ki.Özlemimi nasil ifade etmeliyim ki,ya kucagima almaliydim GÜVERCINI.Yada salmaliydim onu babamin kapatildigi Vedemora zindanina.

Özel gibi görünsede binlerce cocugun düslerini calanlar simdi babalarini ve düslerini zindana kapatiyor.Yasama dair bir tek söz,bir mektup,yada bir resim,yok ya yollanan bir ötekilestirilmis selami cok degerlidir.Dün okuduk burjuva medyanin ücüncü sütünlarindan Beriwan ve Devrim aksamlari kapatildiklari hücrelerde agliyorlarmis.Simdi o zindanlara alkis,siir,güvercin,mektup,kart ve resim yada evinin bir yerinde INSAN HAKLARI'ni temsil eden mum yakabilirsiniz.Belki kimse bilmeyecek sizin onlar icin mum yaktiklarini ama biz GÜVERCINLER biliyoruz.Onurlu bir selam istedigim sadece bir selam...

Seni anlatabilmek seni
Iyi cocuklara kahramanlar.....



berdan ildan

Devrim


Devrimci düsüncelerimize ve düslerimize uygun yasiyorsak;Iste o zaman umutlu olmama icin bir neden yok.

Kendimize ve cevremizde ki insanlara gerilim dolu bir yasam dayatmak yerine;sevincli,coskulu yasamayi her kosulda basarma cüretini göstermek devrimci dinamizminin ilk notasidir.Bunu basarmak zorundayiz.Yoksa bu tutkul...u yasam yerini cürümeye,ihanete,teslimiyete,yozlasmaya birakabilir.Bütün hcürelerimizin her seyi tutkuyla severek yapmali,yapamayacagimizin bir sorumlulugun altinada girismemeliyiz.

Insan olmamiz basli basina devrimci bir sorumluluk oldugu gibi,ezilenlerin saflarindan yapabilcegimiz büyük-kücük ayrimi yapmaksin üretkenliginizi süreklilestirmeliyiz.Iste bu perpektif üretkenligi ve yasamimizin sürekliligini de güclendirilmesini saglayacaktir.

Sunun altin cizmek gerek;düsüncelerimizin ve duygularimizin odagindan bireycilik degil,kolektif duygu yogunlugu yasamaliyiz.Iste bu kollektivizm; birlikte düsünme,sürekliligimizi saglama,coskulu,paylasimci yanimizi gelistirecektir.Hayati bir bütün olarak ele almayi,elestirebilmeli,elestirilerimizle kirici degil,yapici ve iknaci olmalidir.

Iste bizim burada ki yasamda ve iliskilerimizde bizleri bir arada tutan;insan olusumuz,devrimci olusumuzun dogal bir nedenidir.Buda bizleri kirilan buzda ki gibi o potada birlesmektir..

selamlar iyi bakin kendinize

Düsleri ölüm cocuk


Düsleri atom cocuk

Gözlerin günes cocuk/ellerin nerede/öfkesi serum cocuk/özgürlügün nerede/gözlerin deniz cocuk/resimlerin nerde/ellerim nasir cocuk/sanmaki unuttuk/bak biz hala biraktigin gibiyiz/gözleri zindan cocuk....iyi bak kendine güzelim...ve selam sana sen gibi bakanlara.

Günler agir, günler ölüm haberleriyle ge...liyor.Subat soguk,ölümler yasam icinde.Ölüm cagristiriyor asit bulutlari,baz istasyonlari ölüm solduruyor rahimlere.Yüzyilin hastaligi insanliga ölüm getirdi.Ölü dogan cocuklar,ölecek bebeler.Her sabah ve aksamdan sonra yildizlara salincak kurdular düsleri calinan cocuklar.Ölüm santrallerinden kurtulamadi emekci insanlik.Dün Hirosima,Halepce,Nagazaki,Newala kasaba,Nazi toplama kamplari,kozmik odalar hepsi FASIZMIN yok etme araclari.Trumanlar,Rozweltler,Churciller,Hitler,Salazar ve Ölümü reva görüyorlar hala insanliga.Silah tasima yasini 18'e düsürdüler iste yok edicilerin mantigi.

Genclerimiz,cocuklarimiz,yani cok güzel,onurlu ve umudlu gelecekleri kendi ellerinde,kücücük yürekleri düsmana inant dimdik ayaktalar.

Günler agir günler ölüm haberleriyle gelmesin diyedir tüm caba.Bulutlarin,silahlarin,atomlarin insan öldürmedigi bir dünya.DÜSLERIMIZI CALDIRMAYIN COCUKLAR.Günlerin ölüm getirmedigi bir baska dünya,cocuklarin KARDES oldugu günler icindir bu caba,Birlik olun,örgütlü olun.Düslerin Calinmasin cocuklar.


Günler ölüm haberleriyle gelmesin diyedir bu yazilanlar.



berdan ildan

Ötekilerin Partisi


Sinif karsitlariyla bölünmüs toplumlarda her siyasal akim,bir sinifin damgani tasir.Modern 21 yüzyilda kapitalist toplumsa siniflar,ekonomik ve siyasal politik cikarlarini bir parti araciligiyla dillendirir.
Modern 21 yüzyil yeni dünya düzeni toplumu iki temel sinifa bölmüstür;EZEN ve EZILENLER.Iste ta...mda burada PARTI ezilenlerin ekonomik,siyasi cikarlarini temsil eden,en genel tabirle kapitalist özel mülkiyet dünyasini devrimci bir siddetle tasfiyesini ve yerine insanin insan tarafindan sömürülmedigi,her kesin yetenegine ve greksinmelerine ilkesini esas alan bir dünyayi hedefler.

Parti ezilenlerin silahsiz tüm kuvvetlerinin öncü birimidir.ML ideolojisine hakim,program,tüzük,strateji,taktik ilkeli ve esnekliligi ile birlestirici,ezilen ve sömürülen tüm halklarin irade birlgidir.BÜTÜN ÜLKELERIN ISCILERI ve EZILEN HALKLARI BIRLESINIZ siarini esas alir parti.

Ezilenlerin partilerinden baska bir silahi yoktur der Mavi Trende ki Militan.Ve Fasizme karsi bir milyon bolsevikle direnen bir yoldasta atifta bulunur der ki PARTI isci sinifinin öncü müfrezesidir ve Parti proletaryanin sinif örgütünün en üst bicimimidir.

Iste ezilenlerin gereksinim duydugu PARTI bu,yani karakterik özelligi tüm ÖTEKILERIN PARTISIDIR EZILENLERIN SOSYALIST PARTISI


berdan ildan

Ötekilere Güven


Ötekilere güven

Sokaktaki ötekilestirlmislere güven sorunu insanlasma mücadelemize insani bir itilim kazandirir,sokagin diliyle söylersem"Insan iradesine dayanarak ötekileri örgütlemek"Tabi icinin de dolu olmasi gerekiyor.Ötekilere güven ideolojik bir sorundur.Sopar,Cingene,Ermeni,Laz,Kürt,Sokak cocugu,Homo,transeksüle ...vb onlarinda insan olduklarini,onlarinda degisip dönüseceklerini,devrimci olabileceklerini,eski yasam tarzlarini yikip,yeni bir insanlik mücadelesinden yerini alacaklarina güvenimiz tammidir ? Toplumsal kosullara bir bakin devletin ötekilestirdiklerini bir birlerine nasil kirdiriyor.Bütün bu ötekilere güven insanlasmak faliyetimizin ilk adimi degilmidir ?

Insanlik mücadelesi icin calismayi,özveride bulunmayi,fedakarlik yapmayi ve birlikte ele ele tutusamak degilmidir ? Eger gidamizi emekci ruhi sekillenisineden almiyorsak,bu konuda maddi ve manevi bir agirligada sahip degilizdir.

Iste resimdekileri zavalli tipler olarak görürüz.Insanliga Ucus adli kitapta kendiside sokaklara yetisen Makarenkonun kitabini bulursaniz okumanizi öneririm.Iste orada sokak cocuklarinin yani ötekilerinin kurmus olduklari derneklerde,birimlerde nasil da
emek vererek yetkinlestirildiklerini okuruz.Bizim ülkemizde ki gibi degil.

Sizin yerinize biz yapariz anlayisini terk ediniz,gelin birlikte yapalim,bir baska dünyayi biz önce kendi icimizde kuralim arkadaslar...


berdan ildan

Sokagin Ötekilestirilmis Yüzü


Sokagin ötekilestirilmis yüzü

Bu yasami yok edip onlara yeni bir dünya sunacak olan bir perspektif nasil politika yapacagimizla ve bu ötekilestirilenlerle nasil özdeslestirip ayni nehirde bulusturacagimizla ilintilidir.Bütün bunlari "taktik,araclar,stratejiler,toplantilar ile sokagin ötekilestirdigi cocuklarla bulusturm...anin cekim merkezi yapacagimizla ilintiliri.Cewlik Gencnlik Platformu biz farkliyiz deyip kendilerini abartmislarda abartmislar.Iste ülkemizin politik gelismelere,isci.emekci,kadin,genclik taleplerine sahip cikmak icin yeterli bir sey yaptilar mi ?O zaman dernek kurma yapis tarzlarinda bir eksiklik yokmudur ?

Simdi faliyetlerinin merkezine neyi koymuslar ?Bütün dikkatlerini nerelerde yogunlastirmislar.O zaman o program-taslaginin ifade bicimlerine yansimiyor mu ?Tabi ki bunun nedeni su dgilmidir ?Kapitalizm bir bütün olarak genclige özel olarak gelistirdigi kapitalist bireycilik ve kültürel ve ahlaki yozlasma degilmidir.Bencillik esittri CETECILIK.Sorunlara karsi duyarsizlik vb.Yozlasmanin bir iki nedenidir.Ama esas sorun APOLITIZM'dir.Bunlar issizlik,geleceksizlik ekleyeyim.Bunun soniclari ile yaziya son diyeyim intihar,yanliklik,hiclesme,kap.kaccilik,hashas ve biracilik vb.olmaktadir.Cözümsüzlük ve apolitizm gencligi böylesi tercihlere yakinlastiriyor GENCLIK PLATFORMU.

Burada tek kurtulus adresleri kaliyor sizin gibi kurumlar...O zaman nasil kazanacagiz.Kuskusuz hepimizin farkli cevaplari olacak....devam edekmi ?

25 Şubat 2010 Perşembe

Sey Qaji


SEY QAJİ KİMDİR?
Sey Qaji, Dersim’in en büyük halk ozanlarından biridir. Şair Sey Qaji 1871-1936 yılları arasında Civrak Köyü nde yaşamış. Sey Qaji nin kılamları dilden dile dolaşmıştır. Sey Qaji Kırmancki dilinde çok iyi şiirler yazmıştır. Kırmanciye üzerine yazdığı şiirlerden dolayı hapishanelerde yatmıştır.Sey Qaji, Dersim sözlü geleneğinin en önemli temscilerinden biridir.

Vas, koka xo ser roeno
Teyr, zonê xode waneno
Kamo?
Aslê xo inkar kêno
Tozıke erzeno rêça xo, sono
Zerê vêsayêne, welatê xo
Vera dısmenê qar u inatê xo
Sare bıde, mede sıru binatê xo
De çip bukuye, peru qanatê xo
To ver bi, to dıma bêro az ê to



Sey Qaji.Devletle isbirligi icinde ki agalara karsida hep kavga siirleri yazmistir.Ve bundan dolayi Xormekli Bertal Yurtsever tarafindan ihbar edilir ve zindana atilir,bunu katit ise su dizelerdir...

Xormeklilerin kirk hanesi
Biribirini destekliyor
Benim tutunacak dalim kalmadi
Bnede Düzgün Babanin etegine tutunmusum.....der.

berdan ildan

.....

24 Şubat 2010 Çarşamba

Umuda agit


Umuda agit

Ne gevelenip duruyorsun be umud
ne söyleyeceksen söyle
ac bize acacaksan yüreginde ki gökyüzünü
okuma-yazma ögrenelim
dur be kardesim
yaziyorya Ahmed abi....

Bir gün olacak
bizim dünyamiza da akacak özgürlük
her cicek renginde
bizim sokagimiza bayram gelecek bir gün.
Yuvalarin firlamis kocaman,kapkara gözler,dünyanin ...dört bir yaninda ki ötekiler.Derileri yirtarcasina sivrilmis kaburga kemikleri,avurtulari
cökmüs.Umudlu aglamakli degildirler.Öylesine isgal,savas,göc,aclik,doga katliamlari,tecavüz,yoksulluk,irkcilik,fasizm,emperyalist-kapitalis ölüm
kusatmalari ortasinda yasamalarina ragmen umudlari dimdik ayakta.Ta yüreklerinin icinde,beyninde.Karamsarlik bir yana,aglamakli degil
dünya cocuklari,ölümü beklemiyorlar,özgürlügü bekliyorlar ölürken yine

Analar kina yakarak türküler,siirler okuyorlar gidenlerin ardindan,göz pinarlarindan azadi akiyor.Umudlari dimdik ayakta maden emekcilerinin

yeni ölümler acligin,sefaletin olmadigi özgür bir ülkede yasamak olsun.




berdan ildan

Madencinin kizil gözyasi




Birlesiyor kara elmas
nehirleri birlestirerek
Ölümsüzlügün serbetine talip
Sessiz bir gözyasi damlasi
Umarim sevgili kizim aglamiyorsundur
dogum gününde yoktum diye
Gelecektim bilirsin
Grizu olmasaydi
Bir demet kir cicegi getirdim sana Kocgiriden
Belki unutmassin diye
Sürgündeki dedelerini
Ve bizde simdi izleri...ni ölerek sürüyoruz kizim/aglama yüregim aglama.

Bahar tüm direngenligi ile yine kapimizda beklemekte.Yüregimizde grizu ölüm gözyaslari,bir damla ölüm serbeti bu direnis günlerinden kalan.Siz öldügünüzden beri yine ugursuz takimlari sahte mesajlar verdiler.Ve biz bu bahar sesiz akacagiz Newroz'a madenci fenerleri yasta olacaklar,bahar yagmurlarini tasiyacak Dursunbeye.Günesi ve kavgayi merak etme sakin.Atesleri tutusturacagiz siyah gözlerinde.

Yani umud büyümek zorunda dedesi,yani umud cicek acmali,yani seni gözlemeli baba,büyüyor umud baba ve Kocgrinin kararliginda Dursunbeyde umud büyüyor baba.Yani sana söz veriyoruz baba yoldas,her kizil gün dogumlarinda biz orada olacagiz yoldas baba.Ta ki her Umud,her yer Devrim yani baba yoldas Sosyalizme o büyük güne hos gelecegiz baba yoldas..


berdan ildan

23 Şubat 2010 Salı

Maden'e Agit.


Umudu hancerleyemez hic bir pusu
günesin karanlik yüzüne
dokunur Berivan
dondurucu mart
ve bir agustos sabahi.
yakamozlarda süzülen bir resitaldir simdi ask.Y.Ildan
Günesli bir agustos sabahi umutlu isil isil bir gök yüzü gülümsüyor
vardiyalara yaratan-üreten ellerimize.Daglari azadi ve isyanci.Kirlangiclar
kanatlarini acip gökyüzünün öte yüzüne kanat cirparken özgür.Bir umut
parliyor cocuklarin gözbebeklerinde.Kirlarin raks eden gelincikleri,daglarin
newroz,lu baris cicegi direnen iki yüzü,kentlerin yikik evlerinde yükselen
agitlari.Sokaklarda aclik ve zülmün kol gezdigi lostra salonlarinda rakkas
sorhos ulumalari vardiyalarin direnc yüklü türküler yükseliyor.Inanc dagitiyor
Agos,un dört halifesi ve zülfikari.Doguran,yaratan ve üreten insana ait
ne varsa simdi bir siir gibi,bir türkü gibi fiskiriyor em azadi dixazin diye.
Hedefsiz,yönsüz,bassiz yitirilmis dünyamizin pusulasi bir Kuzey kazaniyor.
Gögebakan Canbabalar,özlenen Asme,ler ve safaklari duyuyormusunuz.
Dört nala gelir uzak asyadan,yüzleri Karer,e dönük
Günese dayadik merdiveni,simdi adressiz safaklar,yelkensiz gemiler
zamani degildir,bu gelen dipten gelen dalga,yildizlari topluyor koynunda
Uzak yaylalarda beride ape Xesan biyiklari tütün sarisi,tabakasi kaldi
bir tek geride.Toprak damli,Nazim,in sögüt gölgeli yerindedir simdi o.
Karsiyakada simdi martilar uzun bir yayla mevsimine dogru göc
topluyor agustos vakti.

Vardiya simdi sesiz bir cigliktir,uzun bir söylevdir bu issizlik mereti..


tüm ailelerin ve emekcilerin basisagolsun


berdan ildan

22 Şubat 2010 Pazartesi

Ce


Onlar inandiklari gibi yasadilar /ve yildizlara salincak kurmaya gittiler/isteyerek ile bilerek/
Hadi gidelim anli yildizli bas/anlindaki yildiz kutup yildiziyla bulussun
Yenildiler;
Agizlarinda cikmisti son söz"biz kazanacagiz bir gün"biz
Safakta özgürlük damit emekci kiz
ölürsen namuslu öl
Haydi yildizli bere
sende el "ce..."

"Önce dediler ki intihar etti" Kim ?
Oglunuz
Sonra zabitta yazdi ayagi kaydi düstü,kim ?
Oglum
Öbür gün kacti dediler,nereye,aha buna sor
Tanidik beyaz cümleler

"Intihar etmedi/Öldürdüler
!Ayagi kaymadi/Asagi attilar
-Bir anarsistin kaza sonucu ölümü-
Kacmadi /Kaybettiler
Iste beyaz cümlelerin anlami

Bir baska zaman söyle demirlerdir muhtamelen
Bizde böyle biri yok/kendini asti/kalp krizi gecirdi radyo dinlerken
Grizu patladi (Ö)
Depremde (L)
Trafik (D)
Is kazasi (Ü)
Iskence (R)
Aclik (Ü)
Savasta (L)
Cevre kirliligi (D)
Pusuda (Ü)
Yakarak (L)
Üc kursunla (E)
Kene (R) ve yine hep öldürüldüler asker kacaklari


"diri dirim yaktilar/yusufta bir yetim yusuf
zindan da bir yetim gülbahar/karsi da Ararat dagi
zindanci basi yeziddin soyu/masada yanan deli mum
daglarda güvercin zamani/genc ölümler mevsimi Adar
Öbür gün bahar
Ölen üc kiz bir ana/yan yana...


berdan ildan

özlemin


siirdir özgürlügü daglara tasiyan
gidiyorum bak
su kursun kalemin karaladiklarina
gidiyorum Dicle,Firat,Munzur
gidiyorum göz yaslarinda iz birakarak... Mehr anzeigen
bir güvercin ürkekliginde o kutsal daga
Ararata
gidiyorum bak sevgili ülkemin ürkek güvercinleri
sizleri özlüyerek
ve bir gelecegim Karer'e kizil günes dogunca Artin
gidiyorum sevgilim hoscakal
gidiyorum halkim rojbas..


berdan ildan

Ürkek siir


yasam pusmus gözlerine.

birbucuk milyon güvercin havalandi
biri daha vuruldu
birbucukmilyonbir
ah Firat yoldas....


berdan ildan

Atesin ölümsüzlügü


ates böcegidir isik sacar
sonra isiktan sonra yildizlara ulasir
baskaldirinin ikliminde gecer yasamak denen sey
ölüm ise bir kartalin pencesinde
kizil bir Madrid bogasi

son degil su koncerto
su resital
yakamozlarin atlinda
su haroma vadisinde ki kizil tugaylar
ölümü calmislar Premetheusun yoldaslari
ölüm orucuna yatmislar Valdem...oroda

ates böceginin isik sactigi o gün
bir cocuk aglamis
görüsü günü kabininde
tam ellidokuz gün sonunda
ölüm meydana cikmis
adini unutmamis Karer'in

Yanmis yanmis tam altmis gün sonra..


berdan ildan

Beyaz gül






beyaz gül

sen beni hatirlamassin
sen dogdugunda Subat 22'de
bende idam edildim fasizm tarafindan
saclarimda beyaz gül vardi
güneste acmisti üzerimize
siz beni hatirlamazsiniz
ben Subat yildiziyim
gökyüzüne beyaz gül asan.....


berdan ildan.Sophie Scholl yoldas anisina

19 Şubat 2010 Cuma

Adalet ama nasil ?!!!!!!


Bu kavga ADALET kavgasi degildir ?Ezilenler siz gercek ADALET mi ariyorsunuz ? O zaman kaldir basini bak ADALET MGK,AKP,TBMM,CHP,MHP,SP,ANAP bilmun parababalari mehmetcik Medya'ya alet olma.

Babalari öldürülenler,cocuklari öldürülenler,kaybedilenler,tas atan cocuklar,77 Mayis,16 Mart,Bahcelievler,Balgat,Maras,Corum,Se...mdilli,Ceylan Onkol,Enis Ata,Ugur Kaymaz,Baran Tursun;Hasan Ocak,Metin Göktepe,Süleyman Yeter,Sebahhattin Ali,Ugur Mumcu,Kemal Türkler,Gazi-Ümraniye,12 Nisan,Is cinayetleri,Davutpasa,
Kizildere,Kaypakkaya,Deniz Gezmisler,Ulas Bardakci,Özkan Tekin,Alattin Karadag,Kemal Türkler,Erdal Bagci,Hasan Albayarak ,Hüseyin Morsümbül,Tekel icinde ADALET ariyoruz.
Herkese lazim adalet.

Iste biz bunlar icin ADALET istiyoruz ve yaninizdayiz kim gercek ADALET isterse


berdan ildan

Zamana agit



ne cok agliyoruz/gidenlerin ardina/ne cok/ölümsüzlügün iksiri bu /ellerine/ellerimize kina yakmak/sessiz bir agit gibi/kaleme kizmiyorsunuz umarim/böyle yazdi/ölen ben olmasamda/insanligimizdan utanmamak icin.....hadi gülümse



Zaman aylari,yillari eskiterek ilerliyordu.gecenin tam orta yerindeki bir zaman diliminde uyandi.Karer'e gecenin ayisigi düsmüstü,dolunay zamanlariydi,sessizlik icindeydiler,zaman da öyle,durmustu kolumdaki eski Nacar saati.Askerler köylüleri Memedonun bahcesinin önünde ki derede topladiklarinda zaman uyuyordu ,
Eylül kusatmalari altindaydi topraklar.Uyuyamamisti nefes zor aliyordu Ali Hayadar amca,nefes almak icin zaman'a ihtiyac vardi,hemen kendini disari attiginda,askerler son replikleriyle tüm köyü ablukaya almislardi.Ve evdekileri yere yatirdilar,delik desik ettiler süngülerle,yataklari,yorganlari,cökelek ve bal'lari,
sonra zaman'a bakti Durmus Kivrak o eve yöneldiler.O evi diri diri yaktilar,ne kadar zaman gecti bilmedi orada suspus edilenler.Sonra herkesi ilkokulun yaninda
topladiklarinda günes Kartalik'tan Heserbaba'yi devrediyordu zamani.Zaman nedir sorusuna verilen cevap genellikle zaman iki hareket arasında geçen süredir oluyor. Peki süre nedir? Süre de zamandır. Demek ki zaman zamandır demekten daha fazlası söylenmiyor.zaman an'dir,zaman emektir üretim alanlarinda.Iste zaman
icinde zihinsel tasarimlarimizda ki algilarimizin durdugu zaman.UNUTMA.

Cok uzun bir yürüyüstü bu daglardan özgürlüge dogru,dag yamaclarindan yasak cicekleri topladilar,vardiyadaki kizlara vermek icin,bir yildiz gibi süzüldüler,halaya durdular sonra,ve gökyüzü aglamaya basladiginda,yeniden uzun yürüyüse basladilar,ve Delila gözyaslari icinde,o safak vakti,denize ugurlandi........



Zaman algılarımıza bağlıdır, insanın hissettiği bir şeydir denir. İnsanın algılamadığı hiçbir şey zamana tabi değil mi? Mesela içinde hiçbir bilinçli varlık yaşamayan bir gezegende zaman yok mu ? Zaman görünebilirdir diyaletik yöntemle,bilinebilirlik,zaman ve mekan esittir.Zaman tarihsel diyalektik eylemdir örgütlenen,aciklanbilir.

Demek ki zaman, maddenin değişiminin ifadesi... Herşey hareket halinde ve değişiyor. Bu duruma zaman kavramı tekabül ediyor diyebiliriz Deckartes,yada yoldas marks gibi zamani eylemle degistirebilirsiniz der ama UNUTMADAN zaman'i

Bahar tüm direngenligi ile basliyor yine/yüregimizde o icli klam/sen gittiginden buyan/cok cicek acti Delila/ve bahar Ahmed Arif gibi/sari-kirmizi-yesil renkte/simdi Cemre Adar'e ile halaya durmus/agaclar/kuslar/kelebek ömürler zamani/Nisanda yagmur muhtemelen yagmayacak/türkün Dil Dixwaze Here Cengê” klip cekildi yine AMARA ile.Ilk duy istedim rojbas DELILA


berdan ildan

17 Şubat 2010 Çarşamba

Iki tutam sac; Dersimin Kayip gözleri


Yönetmen Nezahat Gündoğan’ın, Adıyaman, Dersim, Bursa ve İstanbul’da çektiği “İki Tutam Saç- Dersim’in Kayıp Kızları” adlı belgesel filmin galası 2. Mart’ta İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonun’da yapılacak.

1937-38 Dersim katliamı ile birlikte ailelerinden alınarak rütbeli askerlere, subayla verilen kızlar, yıllar sonra bir belgesel film aracılığıyla aileleriyle buluştu. Nezahat ve Kazım Gündoğan’ın üç yıl boyunca yürüttüğü çalışmalar sonucunda bugün 80’li yaşlarını süren Huriye ve Fatma Hanımlar’ın askerler tarafından alınışları, travmaları, suskunlukları ve ailelerine kavuşma sürecini anlatan belgeselde, halen köklerini arayan başka kızlar ve kızlarını arayan başka ailelerin duyguları da perdeye yansıyor. Filmde evlatlık verilen kızlarla yapılan röportajların yanı sıra, şimdiye kadar gün yüzüne çıkmayan pek çok gerçek, belge ve fotoğraf da yer alıyor. Müziklerini Mikail Aslan’ın yaptığı, metinlerini Sema Kaygusuz’un yazdığı belgeselde seslendirmeyi oyuncu Jülide Kural yaparken, Şevval Sam da kendi bestesiyle yer alıyor.

16 Şubat 2010 Salı

Ölüm bu yakisiklisindan


Bir tarihti yine
sayfalara yazilan
icimizde umudu büyüten
yüreklerimizde irmaklar gibi
coskuyu yükselten
Bir haber geldi
isiklar ülkesinden
gözlerde sevinc
adimlarimizda
kararlilik belirtisi
Sikili yumruklarda
fasizme bir samar daha
atilan cüret
Öfke selinde bulustu
genc kardelenler
savas siperlerinin en önünde Hüseyin
geliyordu dilinde
kirmizi gül demet demet
Onunula birlikte büyüyordu safak
sayfalara dip not düsülen
Karerde gülümseyen bütün kardeslerim
icin,ölüm sefa gelir,hos gelir..


berdan ildan

On üc


sen var ya sen ates böcegi
karanliklari aydinlatan sevda
násirli elleri birlestiren
umutsun
dogru söylüyorum bak
simdi akort bozulsa kim tamir eder
kim türkü söyler söylermisin
baba
sen var ya sen ates böcegi
olmaz denilen an'da
yolumu aydinlattin
sen var ya köklerinin izini sür
kim sen,ya sen bende tabi....Iste ezilenlerin on üc ates böcegi


berdan ildan

Hayat


Ve son vedaysa bu tene dokunan
Mavi trende ki yolcunun
Iyi ve kötü masallarda vardir
Gercek yasam ötekilestirdiklerimiz tendedir
Ilk düs gibi...

Merhaba ey hayat..



Cünkü ben insandim sevgilim
dalinda günes
gözünde umud vardi
binlerce sevgili ogul ve kiz vardi
cünkü onlar insandi
sen gibi......



berdan ildan

15 Şubat 2010 Pazartesi

Resim


benim adim safak deniz/ önceden Hrantti/ Welatti/ Kübraydi/ sokaklardan ögrendik yasami/ boya sandiklarimizdan/ emekciligi/ umut tacirlerine inat/ benim adim simdi DEVRIM/ yüzümüz de orak-cekik/ elimizde kimliksiz sevdalar.....


su resmin güzelligine takilip
cocuk ellerimizle kendimizi cizdik
siyah bir karernin icinde kizil zeminde
orak ve cekic
gökyüzünde ki kutup yildizi... Mehr anzeigen
abemusagi renlerin ahengiyle ritim tutmak
asi sevdalara karsi
imkansizi istemek
kizil fularli puside gözlerini seyretmek
ve gözlerinizde cocuklar umudu örgütlemek
kayip rendevularda bulusmak
damlalar gibi sacaklarinda birikmek
yuva kurmak celtiklere

ve günesi sizin icin calmak sömürgecilerden
tas atan cocuklar
rüzgari sizin icin durdurmak tekelin diren yüzü
ve ates yakmak
etrafinda halaya durmak senin icin
ve senin icin yildizlarla konusmak
koruyun icinizde ki ask halini cocuklar
kayarken yildizlar son bir dilek tut
ölümün son nefesinde
sina simdi kendini kimliksiz sevdalar..

berdan ildan 14 Subat 2010 köln

Si


Qesey ro re rasime/ Ne,zu rasim niyo ?/ Eyi zu siyeye !/ Eyi tuz vane,nerm asinene,/ Ciyo ke made esto, ciyo ke made bi-/ Ciyo ke made bi-kata si ?/ U ciyo ke made esto,ciko/ Nika,gesey kenme ma ! Perrnais ra herbi haleta wesine cenime pe....GOETHE

8 Şubat 2010 Pazartesi

Ekim'e rüya


Daglarin ardinda ki Kaf dagi
Rüyalarimin tilsimi
Moriye sipinin gözyaslari
Kizil bir safak vakti
Kizil bir yel esti
Onalti rüzgar gibi
Dört rengi Kürdistan
Iner düslerine üc renk gibi
Yamurda yagarken
Omuzunda filintasi
Yakisikli mavi gözlü cocuk
Yasanmamis ask haline
Bir kelebek ömründe ömrü
Moriye sipinin gözyaslari simdi bu Berfin...Gecenin bu labirentinde gökyüzüne bakarak son yildizda kayinca Mercan daglarinda bir yel esti,kimse his etmedi
sayisiz diger yildizlarin topragi bereketlendirdigi gibi.Elinde filintasini son kez oksadi,cevreyi kolocan etti,su icti Berfin'in matarasindan,agir agir mirildanmaya
basladi,uzaktan mitrolyöz sesleri dövüyordu Lac deresini.Adimlari hizlaniyordu habersiz.Kafasini tekrar kaldirip göge baktigindan,bir damla süzüldü pinarindan.
Bir süre daha yildizlara gezdirdi gözlerini,bulundugu yerden Asme'nin savki Munzuru yakamozlastirmisti.Yaslandi magaranin duvarina,tütün sardi,parlayan
kutup yildizina bakarak Berdan hewali düsündü.Yoldas seni anlatmama lazim dedi,o beni yaraliyken catismada bölgesini terk etmeyip beni omuzladi.O hemsomdu
Bu aksam kelimeler yildizlara karismadan seni anlatmaliydim diye düsünürken,yere yigildi tarih 29 Ekim'i gösteriyordu.Sonra kisacik yasama bir not düsülüyor..
29 Ekim,ne cok sey paylasmistik seninle.Ve simdi özgürlüge Welati sigdirip kendimizi avutuyoruz sensiz...


berdan ildan

7 Şubat 2010 Pazar

Belgesel ;Ruhi Su'yu agirladi


1912'de Van'da doğan ve ailesini 1915 Ermeni Tehcirinde yitiren Ruhi Su'nun, hep zorluklarla geçen çocukluğunda tanıştığı Adana, Toroslar eserlerini de etkiler. Su, klasik batı müziği eğitimi alsa da, büyük operalarda çalışsa da kendisinin de ifade ettiği gibi, kıyıda köşede kalmış Anadolu'dan bulup derlemeye gönül verdiği türküler sayesinde asıl kimliğini bulur. 1938 yılından, ölümüne kadar, engellenmeler, yasaklanmalar, hiçbir şey Ruhi Su'yu türküler söylemekten, onlar üzerinde aralıksız çalışmaktan, korolar oluşturarak türkülerini öğretmekten, olanak bulduğu zaman konserlerde, resitallerde, olanak verilmediği zaman dost evlerinden gece kulüplerine kadar, elverişli, elverişsiz her ortamda türkülerini söylemekten alıkoyamadı.

Halkci devrimci sanatci

Belgesel filmde Ruhi Su, fotoğraflarının ve kısa konser görüntülerinin dışında onu tanıyan öğrencilerinin, sanatçıların, akademisyenlerin, köylülerin anlatımlarından da can buluyor. Anlatımlar, Su'nun ne 12 Kasım 1952'de tutuklanarak Sarsaryan'da hücrede kanlı çarşaflarda işkencelerden geçtiği günlerde ne de Opera'daki ve TRT'deki işine son verilip yıldırılmaya çalışıldığında bile dünya görüşünden asla vazgeçmediğini, hatta türkülerine yeni bir boyut eklendiğini, daha da bilinçli bir şekilde türküler üzerinde çalışmaya başladığını da görüyoruz.

5 Şubat 2010 Cuma

Pothenkim Zirhlisi


Insanin gorulmemis derecede kucumsedigi ve captan dusuruldugu gunumuzde, kisinin en acil ve en soylu gorevi olaylari sarkilastirmak olmali .
Kuskusuz bu gercegin bilincine varacak,insanin insanca sözüne ve onun bulbulleri bile susturabilecek orkestrasina katilma yurekliligini gosterecek
hayli insan var demis Louis Aragon.Iste Eisentein bir yasam boyu yamak istedigi ezilenlerin sosyalist filmleri yapmak.Einstein en basindan bolsevik
bir devrimcidir,Ekim devrimi sürecinde omrunu bir mermi gibi kizil mufrezelere de görev alir.Potemkin Zirhlisini izlemisinizdir 1905 devrimci baskaldir
günlerini.O tarihsel kosullarda kullandigi ileri teknik ve donanimla,devrimci sinama yapanlara örnek olmustur Einstein.Ama tum bunlari yaparken de
ögrenmistir ustalarindan Meyerhold sinema ve görselik tekniklerinin uzmanidir bildiklerini Einstein'eda ögretmistir.

Pothenkim Zirhlisi'daki devrimci kurgu tasarimi,ritim,efektler,muzik izleyenleri buyulemis ve mucadeleye de kazandirmistir.1905 devrim yillarinin
görsel temasidir flim.Baldiri ciplaklarin bolsevik partisi önderliginde,fasist beyaz ordularina karsi sinifa karsi sinif perspektifinden bize anlatir.Öyle
ki Nazizmin karapropaganda uzmani Gölsberg alman SS subaylarina talimat verip bir flim yapmalarini ister.EINSTEIN bir cok projelerini de yasama
geciremez ama bir cok filmde yapar KAPITAL ile Lenin ödülünü alir.1944 yillarinda Korkunc Ivan seneryolastiri ve cok elestirilir.11 Subat 1948
yilinda yasama bir cok eser birakarak aramizdan ayrilir

3 Şubat 2010 Çarşamba

Kiz saci demis berdan



Bir ufka vardık ki artık
Yalnız değiliz sevgilim.
Gerçi gece uzun,
Gece karanlık
Ama bütün korkulardan uzak.
Bir sevdadır böylesine yaşamak,
Tek başına
Ölüme bir soluk kala,
Tek başına
Zindanda yatarken bile,
Asla yalnız kalmamak.

Şafakları ben balığa çıkarım
Akan akmayan sularda
Benim, bütün tezgahlarda paydosa giden
Bir bahar akşamı dünyada.
Ben dört duvar arasında değilim
Pirinçte, pamukta ve tütündeyim,
Karacadağ, Çukurova ve Cibalide.

Zehirli kör yılanları
Ve sıtmasıyla
Gün yirmidört saat insan avında
Karacadağda çeltikler.
Bir kız çocuğunun gözyaşı gibi
- Ayak bileklerinde bir dizi boncuk,
Sol omzunda nazarlık,
Dağ başında unutulmuş üşümüş,
Minicik bir aşiret kızının -
Damla-damla, berrak olur pirinci.
Kamyonlarla, katır kervanlarıyla
Beyler sofrasına gider...

Çukurovam,
Kundağımız, kefen bezimiz
Kanı esmer, yüzü ak.
Sıcağında sabır taşları çatlar,
Çatlamaz ırgadın yüreği.
Dilerse buluttan ak,
Köpükten yumuşak verir pamuğu.
Külhan, kavgacıdır delikanlısı,
Ünlü mahpusanelerinde Anadolumun
En çok Çukurovalılar mahpustur,
Dostuna yarasını gösterir gibi,
Bir salkım söğüde su verir gibi,
Öyle içten
Öyle derin,
Türkü söylemek, küfretmek,
Çukurova yiğidine mahsustur...

Tütünü bilir misin?
"Kız saçı" demiş zeybekler,
Su içmez her damardan,
Yerini kolay beğenmez,
Üşür
Naz eder,
Darılır
İki parmak arasında kıyılmış,
Bir parçası var kalbimin
İncecik, ak kağıtlara sarılır,
Dar vakit yanar da verir kendini.
Dostun susan dudağına...

Sokaklardan,
Kıyılardan,
Gök mavisinden,
Ekmeğinden,
Canevinden ayrı düşmeye
Yani bütün hasretlerin kahrına
Ve zehrine çaresiz kalmaların,
İlk nefesi Hızır gibi yetişir
Cibalide sarılan cıgaranın...

Tütün işçileri yoksul,
Tütün işçileri yorgun,
Ama yiğit
Pırıl - pırıl namuslu.
Namı gitmiş deryaların ardına
Vatanımın bir umudu..






Kararlıca, meşru bir temelde direnen TEKEL işçilerinin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Binlerce kilometre uzakta da olsak, yüreğimiz onlarla atıyor. TEKEL işçilerinin direnişi bizlere ve emekçilere umut veriyor.

Tekel direnisinde ortaya cikan bir gercekte sudur oy avciligina soyunan kafatasci CHP ve MHP ile diger düzen partileride kirpik biyikli AKP'den bir farki yoktur.Ayrica 51 gündür inadina direnen Tekel emekcilerini destekliyoruz bir kez daha ve Karer kurumlarinida misyonlarina uygun davranmaya davet ediyorum.Ve 4 Subat günü genel grev-genel direnise destekliyorum


berdan ildan

2 Şubat 2010 Salı

yeralti sesleri..siir


Yeraltinda su birikintileri
damlalarin ritmi
yeraltinda yasayanlarin ugultusu
magma derinliklerinde
bir madenci gibi kardescesine
damlalarin irade birligi
ilk kivilcimi gruzi
ilk kazma sesi
Ilk ölüm namussuz
Ilk gerillasi yeraltinin
kirmizi karinca
minarel suyun ahengi
insanligin yasam damari
bu yeralti celtikleri
su sesleri
kapanan oluklari asarak ilerleyen
dans ederek ebemusagi
asar patikalari
yeralti keyfli sehir
hemu roniye
hemü bratiye ave
ciplak ayaklarin
kana susamislarin adalet arayanlarin
iskencede direnlerin
özgürlük sesi
yeralti su danslari
gözyasi ask asme....

Ez Beriwanum


Benim adim BERIVAN


Sen yanmasan ben yanmasam nasil cikar karanliklar aydinliga dercesine nakis nakis islemis sömürgeci zülmün dili ile,aydinliga dair düslerini yapar ya genc kizlar bu yaslarda.Berivan özgürlügün düsü naks ettirir yazdigi mektupla.Okumustur yine bolyozcular okumuslardir GÖRÜLMÜSTÜR damgali mektubu.Özgür...lük özgürlesmenin zorunlulugudur ya iste yüzlestiri BERIVAN bu yazdiklariyla bizi.Hani iskence sifi toleransti.15 yasina yeni girmis cocuga iskence yaparak suclu ilan eden zihniyet ve ceza veren insafsizlar.Böylece özgürce düsünmemeyi engelleyebilceginizi saniyorsaniz
aldaniyorsunuz.

Berivan'da icerinden katilir o büyük insanlasma irmagina ve onun ritmik ahengine,sanmayin ki ama dilemek icin mektup yazmistir o insanligimizi gözden gecirin der aslina.Amina vardi hatirlayaniniz varmidir Felluce isgalinde zindan da tecavüze ugrayan ve isbirlikci din kardeslerine mektup yazan.Son cümlesi neydi diye merak edenler cimbizla arayin BERIVAN'in GÖRÜLMÜSTÜR sari-kirmizi-yesil sifrede.